Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Ποδήλατα στο Μετρό

Την Τετάρτη, ανακοινώθηκε από τον Υφυπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κύριο Σπύρο Βούγια, ότι το ποδήλατο από 1η Μαρτίου, θα επιτρέπεται στο Μετρό τις Κυριακές από τις 12.00 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας του (2.00 πμ) και τις Τετάρτες μετά τις 18.00 μ.μ μέχρι το βράδυ. Θα επιτρέπονται 2 ποδήλατα στο τελευταίο βαγόνι του συρμού. Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε παρουσία του Επικεφαλή της Δημοτικής Κίνησης «Επιμένουμε Αθήνα», Γιώργου Αμυρά, ο οποίος ένωσε την φωνή του με ολόκληρη την ποδηλατική κοινότητα για να φτάσουμε επιτέλους στη σημερινή ανακοίνωση του πιλοτικού αυτού προγράμματος που θα διαρκέσει 4 μήνες.

Επειδή ασχολούμαι αρκετά με το σπορ, γνωρίζω τις αντιστάσεις που αντιμετώπισαν τα τελευταία χρόνια οι φίλοι του ποδηλάτου απέναντι στην αρνητική στάση του προέδρου της ΑΜΕΛ με επιχειρήματα του τύπου «το ποδήλατο μεταφέρει και δεν μεταφέρεται», ενώ την ίδια στιγμή μπορώ να πάρω το αυτοκίνητό μου - που μεταφέρει - και να το βάλω στο καράβι για να ταξιδέψω στα Ελληνικά Νησιά.

Είμαι αρκετά χαρούμενος για το μέτρο αυτό διότι πιστεύω πως με την λήξη του δοκιμαστικού προγράμματος, θα ανοίξει ο δρόμος για την ελεύθερη είσοδο του ποδηλάτου όλες τις ημέρες και ώρες στο Μετρό. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο κέντρο της Αθήνας διότι όλο και περισσότεροι ποδηλάτες που μένουν στα γύρω προάστια θα ενθαρρυνθούν να αφήσουν το αυτοκίνητο στο σπίτι τους και να χρησιμοποιήσουν αρχικά τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να φτάσουν στο κέντρο, και στη συνέχεια τα ποδήλατά τους για να μετακινηθούν μέσα σε αυτό.

Έτσι θα μειωθούν οι επιβάτες που χρησιμοποιούν τα λεωφορεία, στα οποία μέχρι σήμερα γίνεται το αδιαχώρητο, άρα και η ταλαιπωρία των υπολοίπων που θα συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν.Τέλος μειώνεται και αισθητά ο χρόνος μετακίνησης του πολίτη μέσα στο κέντρο αφού όσοι είναι ποδηλάτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν λάβουμε υπόψη τον χρόνο που απαιτείται να φτάσει κάποιος στο σταθμό του Μετρό και να το περιμένει , και τον χρόνο που χρειάζεται κάποιος για να παρκάρει το αυτοκίνητό του, το ποδήλατο είναι με διαφορά το πιο γρήγορο μέσο για κοντινές αποστάσεις. Και αυτό, χωρίς να υπάρχουν ποδηλατοδρόμοι!


Αλέξανδρος Ηλιόπουλος

Μέλος της Δημοτικής Κίνησης "Πορτοκαλί" και της Φιλελεύθερης Συμμαχίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου