Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Αποκέντρωση στις γειτονιές: αυτοδιοίκηση, αξιολόγηση, διαφάνεια

Το πορτοκαλί ζητεί την ακόμη μεγαλύτερη αποκέντρωση των δημοτικών υπηρεσιών, σε σχέση με σήμερα. Η αποκέντρωση αυτή, με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, μπορεί να γίνει στα διαμερίσματα (τις επονομαζόμενες πλέον "δημοτικές κοινότητες"). Αλλά θα μπορούσε, στο μέλλον, να γίνει σε ακόμη μικρότερες ενότητες, στην πραγματικότητα σε γειτονιές. Η αποκέντρωση έχει την έννοια ότι οι ίδιοι οι δημότες είναι όσο πιο κοντά γίνεται στις αποφάσεις που τους αφορούν, τις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους, είναι συνυπεύθυνοι για τη λειτουργία του Δήμου στην περιοχή τους, έχουν την πρακτική δυνατότητα να επηρεάσουν τη λειτουργία του. Ακόμη και με το σημερινό θεσμικό πλαίσιο, οι δημοτικές υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα να βρίσκουν άτυπους τρόπους, ώστε σε τακτά χρονικά διαστήματα ή και εκτάκτως να ζητούν και να λαμβάνουν τη γνώμη των δημοτών σε ζητήματα της γειτονιάς τους - και ζητούμε η γνώμη αυτή να έχει βαρύνουσα σημασία.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δημότες είναι και οι βασικοί λήπτες των υπηρεσιών του Δήμου. Επομένως, η γνώμη των δημοτών έχει πολύ μεγάλη αξία για την αξιολόγηση των υπηρεσιών αυτών, αλλά και των συγκεκριμένων προσώπων που τις προσφέρουν. Οι γονείς των παιδιών της γειτονιάς θα πρέπει να έχουν λόγο για τους νηπιαγωγούς που εργάζονται στον παιδικό σταθμό, για τους δημοτικούς αστυνομικούς ή τις υπηρεσίες καθαριότητας της γειτονιάς τους, για τη διαμόρφωση και τη φύλαξη των παιδικών χαρών και των πάρκων, για την πρωτοβάθμια περίθαλψη που τους προσφέρει ο Δήμος. Από τους ίδιους τους δημότες θα μπορούν οι αρχές, ιδίως η διαμερισματική, να έχουν ακόμη καλύτερη εικόνα για την ποιότητα των υπηρεσιών του Δήμου.

Επίσης, η συμμετοχή των κατοίκων στη λήψη αποφάσεων για ζητήματα που αφορούν τις γειτονιές τους και στην επιλογή του είδους και των φορέων των παρεχομένων υπηρεσιών θα είναι μια ακόμη εγγύηση για τη διαφάνεια στην επιλογή και την ανάθεση των υπηρεσιών αυτών. Διαδικασίες διαβούλευσης θα αναγκάζουν τη δημοτική αρχή να διενεργεί όλες τις πράξεις της με γνώμονα το συμφέρον των κατοίκων της γειτονιάς που θα αφορούν, καθώς οι τελευταίοι θα έχουν πλήρη εικόνα του τρόπου, με τον οποίο θα λειτουργεί η δημοτική ή η διαμερισματική (κατά περίπτωση) αρχή.

Όπως αναφέραμε, η αποκέντρωση κατ' αρχήν θα γίνει με την άσκηση των πλήρων αρμοδιοτήτων που αναγνωρίζονται στα διαμερισματικά συμβούλια. Επίσης, μπορεί να ζητηθεί και η συνεργασία αντίστοιχων θεσμών, όπως τα τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Εγκληματικότητας. Αλλά, μέχρι νομοθετική μεταρρύθμιση να δημιουργήσει και μικρότερα κύτταρα τοπικής αυτοδιοίκησης, η δημοτική αρχή μπορεί να δεσμευθεί ότι η ίδια θα καλεί, έστω και ατύπως, τους δημότες, τους κατοίκους κάθε γειτονιάς, ώστε να διαβουλεύεται μαζί τους, ώστε να ακούει τις απόψεις τους - και, βέβαια, η δημοτική αρχή θα κρίνεται, μεταξύ άλλων, και από το πόσο δεκτική θα είναι στις απόψεις αυτές, πόσο θα ανταποκρίνεται στα αιτήματα των πολιτών (τηρώντας όμως πάντοτε το νόμο), πόσο θα ζητεί την ουσιαστική συμμετοχή τους στην αξιολόγηση των υπηρεσιών του Δήμου και στη διαφάνεια. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει χωρίς καμμία αλλαγή θεσμικού πλαισίου από την 1η Ιανουαρίου 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου