Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Ο Γιώργος Καμίνης, οι μετανάστες και κάποια πράγματα που δεν ξέρουμε ή που κάνουμε πως δεν ξέρουμε

Ο απερχόμενος επέλεξε την τελευταία εβδομάδα να επικεντρωθεί σε ένα θέμα, το οποίο είναι περίπλοκο, έχει παραμέτρους νομικές και άλλες που απαιτούν πολλή μελέτη για να κατανοηθούν, έχει πολλές επιπτώσεις στη ζωή των δημοτών και προσφέρεται για λάσπη - κατηγόρησε (όχι μόνος του, αλλά το ποιοι τον συνεπικουρούν είναι ενδεικτικό του επιπέδου, στο οποίο έχει πέσει) τον Γιώργο Καμίνη ότι, λίγο ως πολύ, αυτός δημιούργησε το πρόβλημα με τους παράνομους μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας με τις "αποφάσεις" που ελάμβανε ως Συνήγορος του Πολίτη.

Φυσικά, είναι ντροπή αυτοί που άσκησαν εκτελεστική εξουσία (σε επίπεδο κεντρικό, αλλά και σε επίπεδο Δήμου) να εγκαλούν για τη δημιουργία του προβλήματος τον επικεφαλής μιας αρχής που δεν έχει εξουσία, αλλά μόνο γνωμοδοτικές δυνατότητες. Ο Συνήγορος του Πολίτη δεν λαμβάνει "αποφάσεις", δεν εκδίδει εκτελεστές διοικητικές πράξεις. Εκτελεστές πράξεις εκδίδει η κυβέρνηση και ο Δήμος (και νομοθετεί η Βουλή, για όσους έχουν ξεχάσει τα στοιχειώδη για το πώς λειτουργεί το πολίτευμά μας). Και αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα, που δεν προστατεύουν αποτελεσματικά τα σύνορα, που στέλνουν όλους, όσοι εισέρχονται λαθραία, με εισιτήριο άνευ επιστροφής στο κέντρο της Αθήνας (και πουθενά αλλού στην Ελλάδα), αυτοί που δεν εφαρμόζουν καν την υφιστάμενη σχετική νομοθεσία, αυτοί προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες τους, επικαλούμενοι μια δήθεν φιλο-μεταναστευτική στάση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Πώς την τεκμηριώνουν αυτή τη στάση; Σε ποιες συγκεκριμένες γνωμοδοτήσεις (και όχι "αποφάσεις") μπορεί να βρουν κάποια στάση του Συνηγόρου του Πολίτη που αφίσταται της νομιμότητας; Φυσικά, δεν αναφέρονται σε μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά ο απερχόμενος έχει βγάλει την Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη του 2007 (αυτή φαίνεται ότι έχει, κατά την άποψή του, το περισσότερο υλικό που μπορεί να διαστρεβλώσει εις βάρος του συνυποψηφίου του) και αναφέρεται στις προτροπές του Συνηγόρου για την τήρηση των προθεσμιών που προβλέπει ο νόμος και που είναι σύμφωνες με τις διεθνείς συνθήκες για την εξέταση των αιτημάτων για χορήγηση πολιτικού ασύλου. Η προτροπή αυτή παρουσιάζεται διαστρεβλωμένη ως εξής: δήθεν ο Συνήγορος προέτεινε να χορηγείται μαζικά πολιτικό άσυλο σε όλους τους παράνομους μετανάστες, με αποτέλεσμα η εγκατάστασή τους στο κέντρο της Αθήνας να γίνει μόνιμη.

Είναι εξοργιστικό πόσα επιμέρους ψέματα περιέχει αυτή η πρόταση.

1ο ψέμα: η προτροπή αφορά τους παράνομους μετανάστες. Στην πραγματικότητα, αφορά όσους ζητούν πολιτικό άσυλο. Η υποχρέωσή μας να παρέχουμε πολιτικό άσυλο σε όσους πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις προκύπτει από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τη σχετική εσωτερική νομοθεσία. Μάλιστα, το πολιτικό άσυλο είναι συνέχεια του αρχαιοελληνικού θεσμού της ικεσίας. Η προτροπή, λοιπόν, έχει να κάνει με όσους ισχυρίζονται ότι ήλθαν στην Ελλάδα επειδή διώκονται για τις πεποιθήσεις τους, τη θρησκεία τους, την καταγωγή τους ή τη φυλή τους στη χώρα τους. Δεν αφορά όσους ήλθαν στην Ελλάδα για οικονομικούς λόγους.

2ο ψέμα: η προτροπή είναι να γίνονται δεκτές οι αιτήσεις πολιτικού ασύλου. Στην πραγματικότητα, η προτροπή είναι να τηρείται η προθεσμία που θέτει ο νόμος και, σε περίπτωση που ο αιτών δεν πληροί τα κριτήρια για το χαρακτηρισμό του ως πολιτικού πρόσφυγα, να του απορρίπτεται η αίτηση και να ακολουθούνται τα νόμιμα. Ο ψόγος προς τη Διοίκηση δεν είναι ότι απορρίπτει αιτήσεις που θα έπρεπε να δέχεται - είναι ότι καθυστερεί πάρα πολύ να τις εξετάζει. Είναι απαράδεκτο οι άνθρωποι αυτοί να μένουν σε μια κατάσταση εκκρεμότητας και ουσιαστικά κρατούμενοι για τέσσερις ή πέντε φορές το ανώτατο διάστημα που προβλέπει ο νόμος.

3ο ψέμα: αυτοί που θα λάβουν πολιτικό άσυλο, θα παραμείνουν εγκατεστημένοι στο κέντρο της Αθήνας. Οι περισσότεροι από τους αιτουμένους άσυλο έχουν συγγενείς σε πολλά σημεία της Ευρώπης. Ο λόγος που έρχονται στην Ελλάδα είναι καθαρά γεωγραφικός. Οι περισσότεροι που γίνονται δεκτοί ως πολιτικοί πρόσφυγες (και αποκτούν πλήρες δικαίωμα μετακίνησης στο χώρο Schengen) πηγαίνουν σε συγγενείς τους σε άλλες πόλεις της Ευρώπης. Αντιθέτως, είναι εγκλωβισμένοι στο κέντρο της Αθήνας για όσο εκκρεμεί η απάντηση της Πολιτείας στο αίτημά τους.

Ο απερχόμενος επεχείρησε να κάνει σημαία του και την προτροπή του Συνηγόρου του Πολίτη για απλούστευση της διαδικασίας ανανεώσεως των αδειών παραμονής. Είπε ότι με την προτροπή αυτή γεμίζουμε περισσότερους παράνομους μετανάστες. Φυσικά, και μόνο η επισήμανση ότι πρόκειται για ανανέωση και όχι για χορήγηση αδείας παραμονής καταρρίπτει το επιχείρημα αυτό: πρόκειται για διαδικασίες που αφορούν τους μετανάστες που έχουν ήδη νόμιμη άδεια παραμονής.

Τέλος, ο απερχόμενος εξανίσταται για την αγανάκτηση που εκφράζει ο Γιώργος Καμίνης αναφορικά με τις απάνθρωπες συνθήκες διαβιώσεως των παρανόμων μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας. Δηλαδή η επίδειξη στοιχειώδους ανθρωπισμού κατηγορείται ως συμβολή στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει ως αποστολή του την υπεράσπιση του πολίτη απέναντι στη Διοίκηση, ώστε η Διοίκηση να ενεργεί σύμφωνα με το νόμο - και στις ετήσιες εκθέσεις του επισημαίνει τομείς της Διοικήσεως, οι οποίοι δεν εφαρμόζουν το νόμο και κάνει και σχετικές προτάσεις. Ο απερχόμενος έφθασε στο σημείο να εγκαλεί τον Συνήγορο του Πολίτη ακριβώς επειδή έκανε καλά τη δουλειά του, επειδή αγωνίσθηκε για τη νομιμότητα. Η κατηγορία αυτή είναι άλλη μια επιβεβαίωση της γενικής εντυπώσεως που υπάρχει, για την πολύ επιτυχημένη θητεία του Γιώργου Καμίνη ως Συνηγόρου του Πολίτη, αλλά και είναι ενδεικτική του σεβασμού που δείχνει ο απερχόμενος στη νομιμότητα: όταν η παραβίασή της τον βολεύει σε επίπεδο πολιτικό, σε επίπεδο λαϊκισμού, χυδαιότητας και συκοφαντίας, δεν διστάζει καθόλου να την παραμερίσει.

Με άλλα λόγια, και με τη στάση τους και, κυρίως, την πολιτεία τους σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και ασύλου οι δύο υποψήφιοι αναδεικνύουν τις χαώδεις πολιτικές διαφορές που τους χωρίζουν. Το λόγο έχουν πλέον οι δημότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου